Bőrbetegségek és diéta

Psoriasis és diéta
Könyvajánló: Hanna Sillitoe: A ragyogó bőr titka

A bőrbetegségek hátterében újra és újra felmerül a kérdés, hogy étrendi megszorítások javítják-e a bőr állapotát. Tudományos kutatások azt igazolták, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú étrend, illetve a tej-és tejtermékek elhagyása csökkenti a krónikus bőrbetegségek tüneteinek intenzitását. Az emésztőrendszer és a bőr kapcsolata fejlődéstani és immunológiai alapokra vezethető vissza.
Protokoll alapú diétás javaslat azonban nem létezik sem acne, sem psoriasis, sem ekzema esetében. A bőrbetegségben szenvedő páciensek azonban nekivághatnak ilyen útnak, mint ahogy eme könyv írónője is tette.
A psoriasisban szenvedő nő főképp zöldség-, gyümölcs-és mag-alapú receptjeivel tünetmentessé vált. Receptjei könnyen elkészíthetőek, és nem tartalmaznak különleges összetevőket. Hagyományos étrendről azonban túl nagy ugrás ez a vegán-szerű diéta (a tojást megengedi), mindenképpen fokozatos átállás javasolt. A húsfogyasztás és a bőr állapota közötti kapcsolatra nincsen tudományos bizonyíték, a szerző vegetáriánusként kezdett bele az életmódváltásba. A felesleges elimináció hiánybetegségekhez vezethet!!
A receptek kipróbálása, egy-egy léböjtnap beiktatására mindenkit buzdítanék, illetve a magas szénhidráttartalmú desszertek lecserélésére-erre rengeteg egészséges és finom alternatívát kínál a könyv.

Comments are closed.